ognjic

Ognjič

 
 
 
 

O rastlini

Vrtni ognjič (Calendula officinalis) je rastlina značilna predvsem za mediteran in južno evropo, vendar ga najdemo tudi drugod tudi v manj rodovitni prsti ter domačih vrtovih. Ognjič je enoletnica, kar pomeni da živi od pomladi pa do pozne jeseni. Ognjič so ljudje uporabljali tako v okrasne kot terapevtske namene že od 12. stoletja, neuradno ime zanj je “vremenar” saj naj bi ognjič napovedoval dež (če so cvetovi ob 7 uri zjutraj še zaprti, bo tisti dan deževalo). 

Priprava ognjičevih pripravkov

Po svojem učinku je zelo podoben arniki več o tem kako lahko uporabite sveže nabran ognjič pa najdete na tej povezavi, če pa ste premalo vešči ali vam primanjkuje časa, da bi sami izdelovali svoje kreme, tinkture in ostale pripravke pa v naši spletni trgovini najdete veliko krem, ki vsebujejo ognjič

Uporaba v medicini in zdravilnost

Že v sami zgodovini te rastline, so njegovi cevetovi in listi te rastline veljali za zdravilne. Zaradi svoje zdravilnosti se mazila iz ognjiča uporabljajo predvsem na koži, ognjič namreč dobro učinkuje proti kožnim nepravilnostim kot so izpuščaji, glivice, srbenje, luskavica in mozolji. Lahko pa mazila iz ognjilča uporabljate tudi za vsakodnevno vlaženje suhe kože, za masažo ali kot balzam po britju.

Kljub temu, da ognjič kot zdravilno rastlino poznamo že dolgo časa, so v kliničnih raziskavah preverjali predvsem njegovo uporabo pri celjenju ran in pri akutnih dermatitisih. Izvlečke ognjiča v obliki mazil ali omočenih oblog uporabljamo za zdravljenje prask, ran, kožnih razjed (posebno tistih, ki se slabo celijo), vreznin, opeklin in pikov žuželk. 

viri:

  • https://sl.wikipedia.org/wiki/Enoletnica
  • https://www.viva.si/Alternativna-in-naravna-pomo%C4%8D/14830/Zdravilni-ognji%C4%8D
Shopping Cart